Djurö Konst & Kulturs Filmklubb våren 2014

TISDAGEN den 5 maj (kaffe från 18:30 filmen startar 19:00)

Entré 40 kr
Gopod Bye, Lenin

Good Bye, Lenin!

Regissör: Wolfgang Becker. Längd 121 minuter.

Filmens huvudperson är Alexander Kerner som växer upp i DDR. Han lever tillsammans med sin mamma och storasyster. Det är 1978, och pappan har flytt till väst. 1989 börjar DDR falla sönder och Alexander går i en protestdemonstration. Mamman är partitrogen och starkt engagerad i DDR-samhället. Hon hamnar plötsligt i koma och missar die Wende - den tyska återföreningen. När hela DDR försvinner in i det nya Tyskland med alla de omvälvningar de för med sig märker hon inget av detta från sin sjukhusbädd. Hon vaknar upp ur sin koma, men av rädsla för att chocka henne, bestämmer sig Alexander tillsammans med sin syster för att ge sken av att DDR lever vidare. Mamman får lämna sjukhuset men förblir sängliggande i hemmet. En rad förvecklingar sker när Alexander gör allt för att upprätthålla DDR i en 79 kvadratmeter stor lägenhet. Filmen tar upp murens fall och den nya situation som skapades ur en humoristisk, ironisk och varm synvinkel med familjen Kerner i centrum.

Good bye Lenin! blev en internationellt kritikerhyllad succéfilm. Filmen kom i en våg av nostalgi som kommit in över Tyskland de senaste åren.
I Tyskland blev filmen en oväntad framgång och den blev 2003 års mest framgångsrika tyska film där den sågs av sex miljoner människor på biograferna. Filmen belönades med nio stycken Tyska filmpriset-utmärkelser, däribland bästa film. Filmen vann en hel rad europeiska filmpriser och den var Tysklands förslag till Bästa utländska film på Oscarsgalan, där den dock inte nominerades.

MÅNDAGEN den 26 maj (Kaffe från 18.30. Filmen startar 19.00)

Entré 40 kr
Rädsla urholkar själen  

Rädsla urholkar själen

 Regissör: Rainer Werner Fassbinder. Längd 89 minuter.

Emmi och Ali är så olika som två människor kan vara. Hon är en sliten 60-årig städerska, kort och tjock. Han är en hälften så gammal mekaniker från Marocko, lång och ståtlig. Men en sak har de gemensamt - de tycker om varandra. Efter att de träffats av en slump, dansat tätt intill och funnit att de med varandras hjälp kan bryta ensamheten och utanförskapet gifter de sig. Men nu vaknar den omvärld som aldrig tidigare brytt sig om dem till liv, beväpnade med fördomar och förakt. Emmis arbetskamrater fryser ut henne, barnen kallar sin mor för hora och grannarna skickar polisen på dem med falska anklagelser. Den isolering de velat fly tätnar nu istället. Och ur dess skuggor lösgör sig nya fiender som de inte räknat med. Inneslutna inom dem själva, i deras egna djupt rotade värderingar. Finns det någon framtid för Emmi och Ali?

Vid Sight & Sounds omröstning, 2002 utsågs Rädsla urholkar själen till en av historiens tio främsta verk. Filmen belönades med Juryns specialpris i Cannes och är dessutom den Fassbinderfilm som belönats med högst betyg av cineaster jorden runt.

       

Skriv ut

Aktuella program