Djurö Konst & Kulturs Filmklubb hösten 2015

TISDAGEN
den 29 sep.


 

Flicka med pärlörhänge (Vermeer)

Regissör: Peter Webber
Skådespelare: Colin Firth, Scarlett Johansson, Tom Wilkinson
Premiär 2003. Längd 95 minuter.

Filmen handlar om en flicka (Griet) som flyttar från sin familj för att hjälpa till med försörjningen. Hon jobbar som piga i en rik familj där mannen i huset heter Johannes Vermeer och är berömd målare. I huset bor också frun Catharina, barn och svärmor. Hushållningen bygger på Catharinas ärvda förmögenhet. Griet kommer hela tiden närmare Johannes eftersom hon får förtroendet att städa ateljèn, dit hustrun inte har tillträde. Deras gemenskap växer och så småningom målar Vermeer ett intensivt och innerligt porträtt av Griet, med hustruns i smyg lånade pärlörhänge. Catharina blir förtvivlad när hon ser bilden.

Cornelia är en av Johannes och Catharina Vermeers döttrar. Hon är väldigt retlig och lik sin mamma, inte bara till sättet utan också utseendet. Hon märker att det är väldigt spänt mellan hennes mamma och Griet. Cornelia gör allt för att få sina föräldrars uppmärksamhet och för att få bort Griet. Hon anklagar Griet för stöld och förstör för henne hela tiden. Hon tycker att hennes pappa ägnar för mycket tid åt Griet istället för åt henne, Catharina och syskonen.

Filmen blev nominerad till tre Oscars
       
ONSDAGEN
den 14 okt.
 

Frida (Kahlo)

Regissör: Julie Taymor.
Skådespelare: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush
Premiär 2002. Längd: 123 minuter.

Filmen handlar om den mexikanska konstnären Frida Kahlo och hennes liv som yrkesverksam konstnär, älskarinna och hustru. Kahlo börjar redan som ung med måleri och hon träffar den berömde konstnären Diego Rivera som hon inleder ett minst sagt stormigt förhållande med.

 Filmen vann två Oscars

       
TISDAGEN den 3 nov.  

Camille Claudel

Regissör: Bruno Nuytten.
Skådespelare: Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Madeleine Robinson
Premiär 1988. Längd 175 minuter.

Filmen är en biografi om Camille Claudel. Camilles entusiasm imponerar på, den vid tidpunkten, redan berömda skulptören Auguste Rodin. Han anställer henne som assistent, men snart börjar Camille skulptera för sig själv och för Rodin. Hon blir också hans älskarinna. Men efter ett tag, skulle hon vilja komma ut ur hans skugga ...

Filmen blev nominerad till två Oscars
       
ONSDAGEN den 18 nov.  

Pina (Bausch)

Regissör: Wim Wenders.
Skådespelare: Pina Bausch, Regina Advento, Malou Airaudo.
Premiär 2011. Längd 103 minuter

Pina är en helt unik dansfilm av Wim Wenders, tillägnad den legendariska koreografen Pina Bausch som gick bort 2009. Medverkar gör ensemblen från Tanztheater Wuppertal Pina Bausch som framför Pinas unika och inspirerande verk. Publiken tas med på en sensuell och visuellt häpnadsväckande resa in i nya dimensioner och rakt upp på scenen tillsammans med några av världens främsta dansare.

Filmen blev nominerad till en Oscar
       

Skriv ut

Aktuella program