Djurö Konst & Kulturs Filmklubb Hösten 2016

Kärleken till livet

TISDAGEN
den 27 sep.

Mandarinodlaren

Mandarinodlaren

Regissör: Zaza Urushadze
Skådespelare: Lembit Ulfsak, Elmo Nüganen, Giorgi Nakashidze Premiär 2013. Längd 87 minuter

Året är 1992. Inbördeskriget rasar i Georgien. I en liten by i bergen har alla estniska bybor flytt tillbaka till sitt hemland. Utom två – den åldrade mandarinodlaren Ivo, som vägrar lämna sina grönskande träd, och hans yngre medhjälpare Margus. Men slutligen tränger sig kriget på även i denna gudsförgätna avkrok. Efter en blodig strid finner de två mandarinodlarna två svårt skadade soldater – en från vardera sidan av kriget. Och eftersom de inte betraktar de skadade som blodtörstiga krigare, utan som sina medmänniskor, tar de hand om dem och ger dem logi i Ivos hus. Men vad händer när de bittra fienderna åter vaknar upp?

Filmen blev nominerad till en Oscar för bästa utländska film.
       
TISDAGEN
den 18 okt.
Under körsbärsträden  

Under körsbärsträden

Regissör: Naomi Kawase.
Skådespelare: Kirin Kiki, Masatoshi Nagase, Kyara Uchida
Premiär 2015 Längd: 108 minuter

En tystlåten man driver ett crepes-stånd. Hans bistra uppsyn väcker intresse och sympatier i omgivningen, bland annat hos en äldre kvinna som erbjuder sin hjälp. Motvilligt tackar han ja, och det visar sig att hennes recept på söt bönpasta får affärerna att blomstra i samma takt som deras vänskap fördjupas. Långsamhetens lov och sinnets skönhet präglar filmen.
       
TISDAGEN den 8 nov. Ciderhusreglerna  

Ciderhusreglerna

Regissör: Lasse Hallström.
Skådespelare: Tobey Maguire, Charlize Theron, Michael Caine
Premiär 1999. Längd 126 minuter.

Filmen handlar om ett barnhem. Huvudpersonen är Homer Wells som aldrig blev adopterad som liten. Doktorn och föreståndaren på barnhemmet tar Homer under sina vingar, och ger honom undervisning inom läkaryrket. I hemlighet utför doktorn aborter, vilket är förbjudet. Homer lever ett enformigt liv med mycket vänskap och kärlek. Vändpunkten kommer när Candy kommer tillsammans med sin fästman Wally för att göra abort. Homer följer med paret tillbaka till deras hemstad. Där börjar han arbeta på Wallys mors cidermusteri. När Wally går in i kriget börjar en romans mellan Homer och Candy.

Filmen vann två Oscars
       
TISDAGEN den 29 nov. En oväntad vänskap  

En oväntad vänskap

Regissör: Olivier Nakache, Eric Toledano.
Skådespelare: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny
Premiär 2011. Längd 112 minuter.

Driss, en ung kille från förorten som precis kommit ut från fängelset, anställs genom en händelse som personlig assistent till den oförskämt rike, men också mycket ensamme aristokraten Philippe som blivit förlamad efter en skärmflygolycka. Filmen bygger på verkliga händelser.
       

Skriv ut

Aktuella program