Djurö Konst & Kulturs Filmklubb våren 2016

TISDAGEN
den 2 feb.


 

Shine (David Helfgott)

Regissör: Scott Higgs Skådespelare: Geoffrey Rush, Armin Mueller-Stahl, Justin Braine Premiär 1996. Längd 132 minuter

Det här är den sanna berättelsen om ett ungt geni som aldrig tilläts en normal uppväxt, och det fantastiska livsöde som följde. David Helgott föds i en fattig familj i Australien och uppvisar tidigt en unik begåvning som pianist, men slits mellan musiken och att försöka vara sin far till lags. Ett stipendium till en berömd musikskola i London får fadern att ställa ett ultimatum – familjen eller musiken. Filmen blev nominerad till sju Oscars och vann en Oscars för bästa manliga huvudroll.

Filmen blev nominerad till tre Oscars
       
MÅNDAGEN
den 22 feb.
   

Amadeus – Director’s cut (Mozart)

Regissör: Milos Forman. Skådespelare: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Jeffrey Jones, Cynthia Nixon, Charles Kay, Christine Ebersole, Roy Dotrice, Simon Callow Premiär 2002 (Directors cut). Längd: 180 minuter.

Amadeus, Director’s Cut, är 2002 års specialversion av filmen baserad på Peter Schaffers framgångsrika pjäs. Den nya filmversionen innehåller tjugo nya minuter jämfört med 1984 års version.

Amadeus är en stark musikalisk och visuell upplevelse. Det tål att sägas att det är en berättelse som inte bygger på verkliga händelser. Istället har Milos Forman förvandlat Mozart till en vilt rockande och gällt skrattande pajas. Uppdiktad är också själva intrigen med Mozarts dåvarande kompositörkollega Salieri och dennes djupa avundsjuka mot den överlägset mer begåvade Mozart. Ett hat som blandas med beundran inför den ljuva musik som Mozart komponerar.

Den första versionen av Amadeus tilldelades inte mindre än åtta Oscars

 Filmen vann två Oscars

       
TISDAGEN den 15 mars.    

La Vie En Rose (Edith Piaf)

Regissör: Olivier Dahan. Skådespelare: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Pascal Greggory Premiär 2007. Längd 134 minuter.

"La vie en rose" är en film baserad på Edith Gassions mytomspunna liv. Hon blev känd under namnet Edith Piaf och i sitt hemland Frankrike som "La môme Piaf" ("Den lilla sparven").

Ett liv som började i en askungesaga för att sedan förföljas av tragik och olyckor, men även kantat av hennes legendariska begåvning. Berättelsen handlar även om staden Paris, om personligheterna och om artisterna, både de välkända och de mindre kända, som förvandlade Paris till ljusets och drömmarnas stad.

Det är berättelsen om en sann nationalskatt, om en "grande dame" och hennes tro, hennes lidande och hennes passion men naturligtvis även om den kärlek, i många fall fördömd, som hon sjöng om.

Filmen vann två Oscars (bl a för bästa kvinnliga huvudroll)
       
MÅNDAGEN den 4 april.    

Bird (Charlie Parker)

Regissör: Clint Eastwood.

Skådespelare: Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker

Premiär 1988. Längd 161 minuter.


Filmen handlar om den briljanta jazzsaxofonisten Charlie "Bird" Parker. Filmen visar Parkers musikaliska genialitet, men ägnar också gott om tid till hans två demoner - droger och alkohol, som påskyndade hans död vid 34 års ålder.

Filmen vann en Oscar för bästa ljud. Clint Eastwood vann också en Golden Globe för bästa regi
       

Skriv ut

Aktuella program