Djurö Konst & Kulturs Filmklubb våren 2017

Makt

TISDAGEN
den 7 feb.


De andras liv

Regissör: Florian Henckel von Donnersmarck
Skådespelare: Ulrich Mühe, Ulrich Tukur, Sebastian Koch,
Martina Gedeck
Premiär 2006. Speltid 137 minuter

Filmen berättar om det otäcka och stundtals komiska systemet i forna Östtyskland. Det är tidigt 80-tal och den framgångsrika manusförfattaren Georg Dreyman och hans partner den populära skådespelerskan Christa-Maria Sieland är intellektuella stjärnor i ett socialistiskt samhälle. De tänker och agerar dock inte alltid lojalt med det politiska system de lever i. En dag blir kulturministern intresserad av Christa. Han låter en Stasi-agent vid namn Wiesler avlyssna deras lägenhet och under tidens gång blir Wiesler mer och mer fascinerad av deras liv...
TISDAGEN
den 7 mars
 

MUSTANG

Regissör: Deniz Gamze Ergüven
Skådespelare: Gunes Sensoy, Dogba Doguslu, Tugba Sunguroglu,
Elit Iscan
Premiär 13 november 2015 (Skandinavien). Speltid 97 minuter

I Oscarsnominerade Mustang följer vi fem föräldralösa tonårssystrar som bor tillsammans med sin mormor och morbror i en liten by vid Svarta Havets kust. Skolan har precis slutat och tjejerna är glada och förväntansfulla inför det stundande sommarlovet, och på vägen hem från skolavslutningen skrattar och skojar de med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i den lilla byn, och när de kommer hem möts de av en bister mormor, som är orolig för att deras värde på äktenskapsmarknaden ska ha tagit skada. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer. Deras hem blir som ett fängelse, men upproret bubblar under ytan hos systerskaran som är allt annat än timid. På ett både vackert och upplyftande sätt tar Mustang upp det alltid högaktuella ämnet om unga kvinnors rätt att bestämma över sina liv, kroppar och sin sexualitet. Mustang Oscarsnominerades i kategorin bästa utländska film och har även vunnit publikens pris vid Stockholm Filmfestival och priset för "årets nykomling" vid European Film Awards.
TISDAGEN den 4 april  

TIMBUKTU

Regissör: Abderrahmane Sissako
Skådespelare: Abel Jafri, Adel Mahmoud Cherif, Fatoumata Diawara, Hichem Yacoubi, Ibrahim Ahmed, Kettly Noël, Layla Walet Mohamed, Mehdi A.G. Mohamed, Salem Dendou, Toulou Kiki
Inspelningsår: 2014. Speltid 96 minuter

Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan i Timbuktu. Men spelet sker utan fotboll. Timbuktu har tagits över av militanta islamister och allt är förbjudet. Staden är tyst, gatorna tomma, det enda som hörs är jihadisterna som åker runt för att ropa ut nya alltmer absurda förbud och påbud. I utkanten av staden lever Kidane och Satima ett fridfullt liv lyckligt förskonade från ockupanternas framfart. Men en olyckshändelse med tragiska följder förändrar deras öde och de kan inte längre skydda sig från den nya regimens skoningslösa lagar.
TISDAGEN den 2 maj  

KRIGARENS SJÄL

Regissör: Lee Tamahori
Skådespelare: Rena Owen Temuera Morrison m fl
Premiär 1994. Speltid 99 min

Efter att ha varit gifta i 18 år är Beth fortfarande dödligt förälskad i Jake. Hon får dock betala ett högt pris för sin kärlek. När hon säger emot honom riskerar hon att råka ut för samma temperament och knytnävar som alla andra som stöter sig med hennes man.
       

Skriv ut

Aktuella program